In 2013 doen steeds meer bedrijven een beroep op geavanceerde technologieën om te voorzien in de veranderende behoeften van hun personeel, de productiviteit te verhogen en klanten nieuwe ervaringen te bieden.
Dat is af te leiden uit de vijf belangrijkste zakelijke technologische trends die Verizon voor 2013 op een rijtje heeft gezet.
De cloud wordt essentieel voor bedrijven
De belangrijkste trend is volgens Verizon de definitieve doorbraak van de cloud. Komend jaar zal deze manier van werken de traditionele virtual private networks (VPN’s), die een generatie lang de ruggengraat vormden van zakelijke communicatie, wegdrukken. Er vindt een belangrijke verschuiving plaats van VPN’s naar publieke, private en, nog belangrijker, hybride clouds. Een bedrijf dat in 2013 niet in staat is om workloads van en naar publieke en private clouds te verplaatsen, zal het zonder meer tegen de concurrentie afleggen, voorspelt Verizon. Komend jaar moeten er daarom knopen worden doorgehakt. Bedrijven zullen hun netwerk zó moeten inrichten dat cloud-gebaseerde toepassingen optimaal worden ondersteund.
Mobiel werken wordt dominant
Maar liefst 66 procent van alle werknemers maakt gebruik van twee of meer mobiele apparaten voor werkdoeleinden. Dit heeft verstrekkende gevolgen. De grens tussen werk en privé vervaagt, voor zowel werknemers als de klanten die zij bedienen, aldus Verizon. “Bedrijven zullen in 2013 moeten voorzien in deze vraag naar meer efficiëntie en hogere productiviteit en moeten dit aspect een hogere prioriteit geven”, stelt David Small, senior vicepresident en chief platform officer bij Verizon Enterprise Solutions. “ICT-afdelingen zullen een sleutelrol vervullen in het stillen van de groeiende honger naar professionele mobiliteit op persoonlijk niveau.” Daarom zullen steeds meer bedrijven ‘persoonlijke clouds’ ontwikkelen, waarin alle bedrijfsapplicaties worden opgenomen die werknemers nodig hebben om effectiever te werken. Bedrijven zullen daarnaast sneller inspringen op de problemen die werknemers kunnen hebben met de scheiding van werk en privé. Er zal een beroep worden gedaan op speciale technologie voor het beheer van mobiele apparatuur en interne app-stores met zakelijke toepassingen om een veiligere, mobiele werkomgeving te creëren.
Machine-to-machine (M2M)-verbindingen zorgen voor nieuwe inzichten
Het ‘internet der dingen’ is inmiddels een feit en zal blijven groeien. Uit een recent rapport van Gartner blijkt dat er in 2011 meer dan 15 miljard apparaten via internet met elkaar verbonden waren via ruim 50 miljard afwisselende verbindingen. In 2020 zal dit aantal ruimschoots zijn verdubbeld: dertig miljard apparaten zullen via minimaal 200 miljard afwisselende verbindingen met elkaar verbonden zijn. In 2013 zal het aantal M2M-verbindingen in de detailhandel, de financiële wereld en de industriële sector hand over hand toenemen.
Onzichtbare en superslimme netwerken
Een intelligente netwerkstructuur die alles en iedereen met elkaar verbindt, zal ervoor zorgen dat het onderliggende netwerk onzichtbaar wordt voor de eindgebruiker — ondanks het feit dat het totale IP-verkeer volgens de Cisco Visual Networking Index5 tussen nu en 2016 jaarlijks met 29 procent zal groeien. “Verbeteringen in de stabiliteit en betrouwbaarheid van netwerken zullen in combinatie met intelligente eindpunten de basis leggen voor verbindingen tussen slimme machines en slimmere mensen,” aldus Small.
Beveiliging krijgt een cruciale rol binnen de ICT
In 2013 zal beveiliging niet meer uitsluitend het domein van specialisten zijn. Beveiliging wordt mainstream en krijgt een cruciale rol binnen de ICT. Toegangsmogelijkheden, infrastructuren en apps, niets is nog veilig voor aanvallen van cybercriminelen. Zij richten hun pijlen op zowel vaste als mobiele netwerken en hebben het gemunt op fysiek, intellectueel en financieel eigendom. Small: “Er is sprake van een wapenwedloop. Elk eindpunt, elk apparaat en alles dat met internet verbonden is, moet optimaal worden beveiligd. Aan de talloze nieuwe mogelijkheden die internet biedt, zitten voordelen en nadelen. Krachtige beveiliging is geen vrijblijvende kwestie. Integendeel, het is van levensbelang. Bedrijven én instellingen moeten alles op alles zetten om hun intellectuele en fysieke eigendommen, de identiteit van hun klanten én de samenleving in z’n geheel te beschermen.”
Bron: Werken 2.0