AANTAL SMS’JES VOOR HET EERST GEDAALD

Sms’en daalde afgelopen jaar sterk in populariteit, terwijl het gebruik van mobiel internet juist significant toenam. Dat staat in het jaarrapport van OPTA over 2011. ‘Een wereld zonder internet is niet meer voor te stellen. Daarbij gebruikt de consument steeds vaker zijn mobiele telefoon om online te gaan’, constateert Mark de Jong, vicevoorzitter van de telecomwaakhond.

Werden in de tweede helft van 2010 nog bijna 6 miljard sms-berichten verstuurd in Nederland, in de eerste zes maanden van 2011 zakte die hoeveelheid reeds naar ruim 5,7 miljard sms’jes. Naar verluidt is het voor het eerst dat het aantal sms’jes daalde.

Ook de vaste lijn kampt met een gedaalde populariteit onder consumenten. Gelet op het aantal belminuten over de vaste lijn is er sprake van een daling van vijf procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Daarentegen steeg het gebruik van mobiel internet fors in 2011; het aantal mobiele breedbandabonnementen in Nederland steeg in een jaar tijd van 5 miljoen naar 8,2 miljoen (toename van 60%). Dat laatste aspect neemt volgens de toezichthouder nieuwe uitdagingen met zich mee, ‘bijvoorbeeld op het gebied van netneutraliteit, internetveiligheid en privacybescherming’.

Bron: OPTA