LEKKER FLEXWERKEN DANKZIJ NS

Als bedrijven nu wat beter zouden inspelen op flexwerken, zou een treinstoring als van de NS vandaag helemaal niet zo’n ramp hoeven te zijn. Maar uit onderzoek blijkt dat we in Nederland nog steeds niet helemaal ingericht zijn op flexwerken.

Doet de NS nog zo zijn best om flexibel werken te promoten, valt gelijk weer het hele land over de spoorwegen heen. En dat terwijl het zo’n uitgelezen kans biedt om lekker aan thuis de slag te gaan. Een van onze MT-collega’s heeft het tenminste begrepen, die mailt deze ochtend: Hoi, ben vanmorgen gestrand op Utrecht CS in verband met de treinmalaise, zit nu dus thuis te werken.” Kijk, die grijpt de treinstoring bij Schiphol en Amsterdam met beide handen aan om thuis aan de slag te gaan. Heerlijk in de zon met de laptop op schoot op je balkon, in de tuin of op het terras een beetje computeren; als dat geen Zwitserlevenmomentje veroorzaakt; wat is het leven toch mooi.

Trending topic op Twitter: NS

Trending topic op Twitter vanochtend: NS, Prorail, treinverkeer, Randstad; hoe geobsedeerd kan je als land zijn door een treinstoring? Als het bedrijfsleven nu wat beter toegerust zou zijn op flexibele rampen zouden we ook niet bij elke treinstoring moord en brand hoeven te schreeuwen over gemiste werkuren. Dan zou je in zo’n geval als alternatief ook naar het dichtstbijzijnde kantoor van je bedrijf of misschien zelfs van een willekeurig bedrijf kunnen stappen om daar je laptop uit te klappen. Maar Nederland loopt vergeleken met andere landen nu eenmaal nog steeds enorm achter met de inrichting van flexibele werkomgevingen voor werknemers.

Brazilië koploper flexwerken

Uit de recent verschenen Global Workshifting Index van softwarebedrijf Citrix onder 1100 it-bedrijven in elf grote economieën blijkt dat in Nederland 66 procent van de ondernemingen een flexibele werkplek heeft voor de medewerkers. In andere landen heeft 80 procent van de organisaties een mobiele werkplek voor werknemers ingericht. Brazilië, waar 90 procent van de bedrijven een flexibele werkplek faciliteeert, loopt voorop.

Opmerkelijk is dat vergeleken met omringende landen Nederlandse werknemers weer wel relatief veel gebruik maken van privé-apparaten op de werkvloer: ruim 41 procent tegenover gemiddeld een kleine 35 procent. Wat dat betreft lijkt het einde van het pc-tijdperk steeds dichterbij te komen. Steeds meer organisaties vragen hun medewerkers ook hun privé-apparaten, zoals laptops, te gebruiken tijdens het werk.

Flexwerken niet voor iedereen

Overigens blijkt uit een ander onderzoek dat flexwerken niet voor iedereen geschikt is. Promovendus Marjette Slijkhuis die volgende week promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen ondervroeg honderden werknemers in het onderwijs, de consultancy en de technische sector. Een deel van de medewerkers vindt zaken als eigen verantwoordelijkheid, thuis werken en flexibele werktijden helemaal niet prettig. Opvallend is ook: in tegenstelling tot wat veel gedacht wordt blijken jongere werknemers niet meer vrijheid en autonomie te willen dan oudere werknemers.

Voor medewerkers met weinig behoefte aan structuur blijkt de vrijheid van het flexibel werken stimulerend. Maar werknemers die floreren bij structuur raken juist gedemotiveerd door al die flexibiliteit. Ze worden er ook niet creatiever van. Niet iedereen zit op autonomie te wachten blijkt dus. Volgens de promovendus heeft dit ook gevolgen voor de manier waarop leidinggevenden feedback geven. Werknemers met weinig behoefte aan inkadering raken gedemotiveerd door controlerend gedrag van de leidinggevende. Terwijl medewerkers die vastigheid fijn vinden juist wel regelmatige controle willen.:

Bron: Management Team