OEFENING: KAN IK MULTITASKEN?

Even een e-mail beantwoorden terwijl je een telefoongesprek voert. Tijdens een vergadering je agenda voor de komende week doornemen. Met een collega het weekend doornemen terwijl je je maandrapportage opstelt.

Als we meer elementen moeten onthouden, slaan we die op in ons langetermijngeheugen. Met als gevolg dat het terughalen van die informatie meer tijd kost en leidt tot meer fouten.

Het verschil tussen het werkgeheugen en het langetermijngeheugen kun je misschien het beste uitleggen in vergelijking met een computer. Schakelen tussen programma’s die al open staan (in het werkgeheugen) gaat redelijk snel, maar een nieuw programma openen (vanuit het lange termijngeheugen) kost tijd.

Nadenken

Nu kan een computer nog meerdere elementen in zijn werkgeheugen bewaren, het menselijk werkgeheugen maar één. Over eten hoef je niet na te denken, dus eten en lezen kan prima tegelijk. Maar een gesprek voeren en tegelijkertijd een mail beantwoorden is al een ander verhaal.

Kan ik Mulitasken? Oefening

Ter illustratie een kleine oefening om te voelen waar de pijn zit:

Multitaskenbestaatniet
12345678910111213141516171819202122

Eerst schrijf je de woorden en letters om en om, oftewel m-1-u-2-l-3-t-4-i-5 en vervolgens schrijf je eerst de zin en daarna de cijfers (doe maar eens!). Een geweldige oefening waarin je brein heel direct ervaart dat het niet twee dingen tegelijk kan. Je bent dan ook niet aan het multitasken, maar aan het switchtasken.

Switchtasken

De afgelopen anderhalf jaar heb ik aan den lijve ondervonden wat het switchtasken met je doet. Als ondernemer en nieuwbakken moeder kom je er vaak niet onderuit om voortdurend te switchtasken. Want denk je net even een moment gevonden te hebben om rustig je mail te beantwoorden, staat er weer een klein meisje voor je neus dat haar duplosteentjes met je wil delen.

En wanneer je gezellig samen koekjes aan het bakken bent waardoor je in een lagere versnelling komt, dan schieten er geheid tien dingen door je hoofd die je voor ‘de zaak’ nog moeten afhandelen. Voortdurend heen en weer geslingerd dus tussen loyaliteiten richting kind en werk.

Levensbelang

Het is voor ieder mens, maar zeker voor ouders, bijna van levensbelang om voldoende tijd in je dag te plannen waarin je wél kunt serieel monotasken; een taak afronden voordat je aan de volgende begint. Door bijvoorbeeld concentratietaken thuis te plannen op momenten dat je kinderen slapen of weg van huis zijn.

En door de boel even de boel te laten als je lekker met je kind aan het spelen bent. Niet alleen ondervind je hierdoor veel meer voldoening van je bezigheden, je krijgt ook echt meer voor elkaar.

Zo min mogelijk switchtasken dus en zoveel mogelijk monotasken. En voor degenen die nog op zoek zijn naar situaties waarin je wel kunt multitasken: ik heb er in ieder geval een gevonden. Een  mok thee drinken en tegelijkertijd een chocoladereep aanvallen. Past perfect samen in je werkgeheugen!

Bron: NUzakelijk