TELEFONEREN IN EEN VLIEGTUIG MAG SNEL, MAAR WILLEN WE DAT WEL?

De Amerikaanse Federal Communications Commission heeft een voorstel klaar dat passagiers toelaat hun gsm te gebruiken in het vliegtuig. Hoewel telefoneren in een vliegtuig tijdens het opstijgen en het landen verboden zou blijven, zouden passagiers van hun mobiele telefoons gebruik mogen maken eens het vliegtuig een hoogte van 10.000 voet of 3 kilometer heeft bereikt.

De FCC laat de ultieme beslissing om telefoneren in een vliegtuig toe te laten wel aan de luchtvaartmaatschappijen zelf. Die bekijken de zaak nog en vrezen vooral voor de sociale gevolgen van de opheffing van het verbod.

Protest tegen telefoneren in een vliegtuig

Passagiers zouden zich al massaal tegen het toelaten van telefoongesprekken tijdens de vlucht hebben uitgesproken.

De luchtvaartmaatschappijen zouden ook moeten investeren in de installatie van de nodige apparatuur opdat met gsm-masten op de grond kan worden gecommuniceerd.

Ook de luchtvaartautoriteit Federal Aviation Administration had vorige maand al gezegd dat de toelating voor het gebruik van elektronische apparaten tijdens vluchten zou worden uitgebreid.

Zijn de technologische hindernissen om gsm’s te gebruiken in vliegtuigen verdwenen, dan belooft het debat om mensen in kleine ruimtes en in nabijheid van anderen te laten bellen hevig te worden.

Een recente peiling van de FAA geeft aan dat 51% van de passagiers de huidige regulering wil behouden, tegenover 47% die vindt dat telefoneren tijdens de vlucht moet worden toegelaten.